nedjelja, 14. studenoga 2010.

ČOKOLADA

Čokolada je slatka poslastica. Koja je i dan danas poznata u cijelom svijetu. Čokolada se radi od ploda biljke kakaovca. Odnosno od kakaa. Pretpostavlja se da su Olmeci prije 2.600 godina prvi napravili čokoladnu smjesu. Sjeme kakaovca je u Europu stiglo kad se Kristofor Kolumbo vratio sa svog putovanja u južnoj Americi. No tada se za to nije pokazivalo nikakvo zanimanje. Prvu čokoladu je napravio nizozemac Conrad J. van Houtenu. Poslije toga su Švicarci nastavili sa proizvodnjom, Rudolf Lindt je napravio čokoladu koja se topila u ustima. Lindt je danas  poznata tvornica čokolade. Najvažniji sastojci čokolade su : mlijeko, kakao, maslac, šećer... Ja poznajem tri vrste čokolade a to su crna čokolada, mliječna čokolada i bijela čokolada. Jedine mane čokolade su to što deblja, uzrokuje karijes. Najviše čokolade se pojede u Švicarskoj, zato što se tamo proizvodi najbolja čokolada. Meni je najdraža mliječna čokolada.

3 komentara: